Hvad er fysiurgisk massage?
Fysiurgisk massage er en dybdegående massage på de enkelte muskler, deres udspring og hæfte. Massagen skaber en balance i kroppens muskler, organer, kredsløb og immunforsvar. Den virker smertelindrende på ømme og overbelastede muskler.
Massagen fremmer afspændingsprocessen og den indre harmoni, samt hjælper kroppen til at helbrede sig selv. Massage er medvirkende til at forbedre både det fysiske og psykiske velvære.
Massage har en stor positiv virkning på muskulatur og kroppens bløde væv. Massage hjælper til med at gøre musklerne smidige og fjerne spændingerne samt forbedre blodcirkulationen. Massage hjælper dermed blodkarsystemet med at bringe ilt og næring til celler og væv samt de indre organer.
Massage nedbryder affaldsstoffer, der er hobet op i musklerne og medvirker samtidig til at løsne og fjerne dem. Massage påvirker også lymfesystemet således, at vævsvæsken får ny næring og ilt.
Nervesystemet stimuleres af massage. Massage er modgift mod stress og de stressrelaterede sygdomme, som kroppen udsættes for. Massagen kan sætte den lægende proces i gang i kroppen og gendanne dens energi.
Massagens formål
Gennem massagen lærer du at slappe af, så kroppens stresstilstand aftager.
Når en muskel masseres, smidiggøres de tykke spændte muskelfibre, som før lukkede for blodomløbet – således at der nu åbnes/løsnes op for spændingen og letter for blodgennemstrømningen.
Musklen kan nu frigive de ophobede affaldsstoffer samtidig med at iltoptagelsen bedres. På den måde fjernes spændingerne lidt efter lidt og smerten aftager.
Ved myoser/infiltrationer eller træningsømhed kan massage også have stor virkning. Massage kan også bruges som udspænding eller afspænding – ren og skær omsorg for sig selv og sin krop. Vores krop har også brug for service som biler, cykler mm. Kroppen skal forhåbentlig klare mange leveår.
Årsag til muskelsmerter
Der findes forskellige årsager til muskelsmerter. Den hyppigste årsag er overbelastning af musklerne.
En meget hyppig form for muskelsmerter er træningsømhed, som opstår dagen eller andendagen efter kraftigt eller uvant muskelarbejde. Smerten og ømheden forsvinder af sig selv i løbet af 7-10 dage.
Man bruger ofte betegnelser som triggerpunkter, myoser eller muskelinfiltrationer, hvis man har muskelsmerter og samtidig ømhed i et lille eller relativt afgrænset område. Det kan eksempelvis være i skulder, nakke eller underarm.
Ved stramme eller spændte muskler har man ofte nedsat bevægelighed i leddene, hvilket så betyder, at sener og ledbånd kan blive ømme og overbelastede. Massage og udspænding kan være effektiv i disse tilfælde.
Muskelspændinger
Når muskler spændes bliver fibrene tykke og lukker delvis for blodgennemstrømningen. Dermed ophobes der affaldsstoffer og musklen kommer i iltmangel. Musklen skal have ilt for at slippe spændingen igen. Man siger, at musklen ”syrer” til. Det kan skabe en ond cirkel, da spændingerne giver smerter, som så betyder, at vi spænder endnu mere op.
Dårligt kredsløb
Det betyder, at blodomløbet fra hjertet og ud til kroppens celler og tilbage igen er besværet og sker uregelmæssigt. Hyppigste årsag er manglende motion. Når vi motionerer og bruger musklerne – eller får massage, så trykker musklerne på venerne og dermed skubbes blodet videre og løber hurtigere tilbage til hjertet.
Vi tænker ikke altid på vores krop og ofte kommer den i anden række. Vi tænker ikke på, at hvis kroppen ikke fungerer, så kan vi blive nødsaget til at stoppe alle vore aktiviteter. Derfor er det vigtigt både at få motion men også massage, da kroppen kræver det. En stor del af befolkningen sidder ned det meste af dagen på deres arbejdsplads eller i skolen, og får dermed ikke rørt kroppen tilstrækkeligt.
Myoser
Hvis muskelspændinger optræder i en længere periode, kan de udvikle sig til myoser.
Myoser kaldes også muskelinfiltrationer og er indkapslede muskelspændinger med dårlig blodgennemstrømning. De viser sig ofte som ømme faste partier eller knuder i muskulaturen. Myoser fremkalder ikke blot smerter og ømhed, der hvor de sidder – men kan også udløse ubehag andetsteds i kroppen. Forkerte arbejdsstillinger, udtrætning af musklerne og psykisk opspændthed er alle indfaldsvinkler til myoser/spændinger og dermed hovedpine. Lykkes det at fjerne muskelspændingens udløsende årsag, så forsvinder hovedpinen som regel også.
Hovedpine
Muskelspændinger eller myoser giver ofte hovedpine. Hovedpinen kan f.eks. stamme fra muskelspændinger, fordi man ubevidst bider tænderne sammen, skærer tænder om natten, spænder enten i skulder- eller nakkemuskler, hovedbundens eller ansigtets muskler. Det kalder vi spændingshovedpine.
Der er f.eks. mange mennesker, der rynker brynene, uden at det er nødvendigt.
Stofskiftet
Et velfungerende kredsløb øger kroppens stofskifte. Via den mad vi spiser, bliver det næringsmæssige vigtige i maden (proteiner, fedtstoffer og kulhydrater) ført med blodet rundt og uddelt til kroppens celler. De rester af maden, som kroppen ikke kan bruge, er affaldsstoffer. Disse fjernes fra kroppens celler via blodet.
Gennem massage øges blodomløbet og dermed vil stofskiftet bedres.
Stress
Stress er desværre blevet en ”folkesygdom”, som mange kender til. Vi har travlt i hverdagen og skal vænne os til de ændringer, vi bliver udsat for. Når vi bliver stresset, er der forskellige symptomer, som vi skal være opmærksomme på. De kan optræde enten enkeltvis eller i kombination.
Muskelspændinger
Overfladisk vejrtrækning
Forhøjet blodtryk
Myoser
Hovedpine
Uro i kroppen
Søvnbesvær
Mavesmerter
Træthed
Stressniveau
Vi reagerer alle forskelligt på stress. Nogle mennesker kan klare et højere stressniveau end andre og de trives faktisk med det. Andre påvirkes let og er længe om at komme sig. Hvert enkelt menneske har sin ”elastiske” grænse. Det er det punkt, hvor den skade, stress forårsager på kroppen, er uoprettelig.
Idrætsskader
Der findes utallige former for idrætsskader og de kan ramme alle dele af legemet, selv om de er mest udbredt i de dele, der udgør vores bevægeapparat: knogler, led og muskler. Massagens opgave er at reducere arvævsdannelsen, når en skade er sket, så helingsprocessen fremmes.
Jo hurtigere en skade heles, des større mulighed er der for opnåelse af normal funktion, mens ubehandlede skader ofte fører til kronisk besvær med smerter og gentagne skader.
Som forebyggelse mod idrætsskader er jævnlig massage essentiel, da musklerne smidiggøres og strækkes til normal længde.
Lændesmerter
Lændesmerter er defineret som smerter eller ubehag i ryggen lokaliseret i området mellem det nederste ribben og det nederste af balderne. Er smerterne akutte, det vil sige nyopståede og stærke, kaldet det for hold i ryggen, hekseskud, facetsyndrom, lumbago, myoser eller slet og ret akutte lændesmerter.
Er smerterne af mere end 3 måneders varighed, kaldes de for kroniske lændesmerter.
Iskias
Ischias betegner smerter fra nederste del af ryggen, lænden, som trækker nedefter til balden og måske bagsiden af benet. Her løber den store iskiasnerve. Meget forskelligt kan genere nerven, så betegnelsen siger ikke noget præcist om selve årsagen. En overbelastet muskulatur, som kramper sammen eller muskelspændinger kan være årsagen til det.
Hold i ryggen
”Akut hold” eller ”hold i ryggen” – et eller flere af rygsøjlens led har sat sig fast. Måske en forstuvning af et led eller en overbelastet muskulatur, som kramper sammen. Rygsøjlens bruskskiver, diskus skiver kan også være involveret.